Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024

«Я - громадянин України, я потрібен тут!»

Опубліковано 01 Жовтня 2021 року, о 19:56

Цьогоріч Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вперше запустило підготовчі курси зі стипендіальним забезпеченням для дітей з тимчасово окупованих територій, які обрали для себе навчання в українських закладах вищої освіти.

Загалом до курсів долучилося 199 абітурієнтів з ТОТ.

Після проходження двомісячних курсів слухачі поділилися своїми враженнями та емоціями у спеціальному відеоролику, який показали під час Форуму «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень»

Діти розповіли, що тут їх одразу прийняли викладачі та допомогли пройти етап адаптації перед початком навчання в університеті. Однією із найбільш цінних можливостей під час проходження курсів для них стало те, що вони нарешті змогли вільно розмовляти українською мовою.

Крім того, слухачі поглибили свої знання з історії нашої країни, знайшли нових друзів, а найголовніше - зрозуміли, що навчання й життя в Україні – це саме їхній шлях.

«Нам було важливо продемонструвати наших вступників, нові обличчя з ТОТ, їхні мотивацію та цілі. Це відео - це історія успіхів для дітей, які вагалися пов’язувати своє життя з Україною. Ми хочемо, щоб майбутні вступники на реальних прикладах переконалися, що тут їх чекають,  підтримають та допоможуть вирішити будь-яку ситуацію», - зазначила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук .

За її словами, наступного року цю програму буде розширено й для тих дітей, які були позбавлені фізичної можливості виїхати з ТОТ через блокування КПВВ з боку Рф.

«Ви прекрасно знаєте, як відреагували окупаційні режими Рф - вони просто заборонили дітям виїжджати з окупованих територій на вільну територію України впродовж нашої вступної кампанії. Тому наша з вами задача - напрацювати різні моделі, аби зробити наші курси більш організовано та продумано, щоб вступників з ТОТ було більше. Ці діти потрібні нам так само, як і ми їм. Вони - наше майбутнє!», - зазначила Драганчук.

Нагадаємо, що підготовчі курси відбувалися впродовж двох місяців літа - з 29 червня по 31 серпня на базі 15 закладів вищої освіти в Києві, Харкові, Одесі, Маріуполі та інших містах України. Усі абітурієнти забезпечувалися щомісячною стипендією у розмірі 4 588 гривень та гуртожитком.

 

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин