Наприклад, 14.06.2024
Наприклад, 14.06.2024
Наприклад, 14.06.2024
Наприклад, 14.06.2024
Наприклад, 14.06.2024

Важливість критичного мислення в умовах війни - топ-тема Східного освітнього форуму

Опубліковано 02 Жовтня 2020 року, о 16:16

Важливість критичного мислення у час збройної агресії РФ проти України та проведення країною-агресором інформаційної війни на Донбасі обговорили учасники Східного освітнього форуму із представниками Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Про критичне мислення в епоху токсичного контенту говорила Юлія Лапутіна, генерал-майор СБУ (у запасі), генеральна директорка Директорату комунікації та інформполітики Мінреінтеграції.

Вона наголосила на важливості освіти у протистоянні в інформаційній війні, яка ведеться проти України, як складова збройної агресії РФ.

«Освіта – це зброя, яку ми можемо використовувати, та яку можуть використовувати проти нас», – наголосила Лапутіна. На її думку, безпека людини і безпека країни залежить від кожного громадянина і, особливо, від вчителів. «Педагог – це перша людина, після батьків, яка впливає на те, як формується поведінка дитини, а потім й дорослої людини. Дуже важливо, що саме серед освітян Донеччини та Луганщини присутня українська самоідентифікація, бо саме зараз йде збройна агресія проти України, яка супроводжується інформаційною війною, що почалася ще задовго до набуття Україною Незалежності», – вважає Юлія Лапутіна.

Вона навела освітянам приклади застосування інформації, як зброї в умовах війни, та наголосила на важливості критичного мислення в цих умовах. «Смислова війна – це вид когнітивної зброї і складова сучасної гібридної війни, яка спрямована на віртуальний простір, а об’єктами впливу виступають світоглядні переконання. Це дуже актуально для вчителів, бо світоглядні переконання формуються саме з дитинства», – відзначила  генеральна директорка Директорату комунікації та інформполітики Мінреінтеграції. На її переконання, для того, щоб бути більш ефективними в інформаційній війні потрібні спеціальні тренінги для освітян з формування критичного мислення. «Бо зараз ми можемо тільки декларувати, що все погано. Ми не мислимо достатньо критично, тому на нас впливає токсичний контент. А для того, щоб ми вижили, нам потрібно озброїтись необхідними знаннями та навичками», – підсумувала Юлія Лапутіна.

Учасники та учасниці під час панельної дискусії також дізналися про методи маніпулювання та про те, як використовується пропаганда країною-агресором в освітньому середовищі. У форумі також взяв участь заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, який поспілкувався із представниками освітніх закладів Донецької і Луганської областей України. Під час зустрічі були підняті питання проблем ВПО, розвитку інфраструктури на прифронтових територіях та питання освіти.

Східний освітній форум організований для освітян, які брали участь в проєкті «Освітній марафон». Понад сім місяців команди зі шкіл Донеччини та Луганщини працювали над стратегіями розвитку своїх навчальних закладів, які допоможуть впровадити якісні зміни у школах. За цей час учасники навчились будувати стратегії, формувати ефективні комунікації з громадою, дізнались про дієві методи в інклюзивному навчанні, захистили свої проєкти та розпочали впроваджувати зміни.

Захід реалізується БО БФ «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну»за підтримки Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України в рамках проєкту Демократичне врядування у Східній Україні (DG East) USAID Ukraine - USAID Україна Агентства США міжнародного розвитку (USAID).

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин