Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024

Снавер Сейтхалілєв: «Затвердження кримськотатарського алфавіту на основі латиниці - потужний інструмент розвитку та популяризації мови корінних народів»

Опубліковано 15 Липня 2021 року, о 07:50

Про це наголосив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Снавер Сейтхалілєв під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Гуманітарна політика».

«Кримськотатарська мова без перебільшення є багатою, мелодійною, довершеною, гідною того, щоб нею розмовляти та пишатися. Зараз ми вже маємо Концепцію розвитку кримськотатарської мови на 10 років й готуємо стратегію та план дій, але дуже важливо, що це все робиться на основі латинської абетки і в цьому контексті це дуже впливовий та потужний інструмент. Адже ми знаємо, що держава-агресор ще з радянських часів примушувала  усі тюркські народи користуватися саме кирилицею, незважаючи на те, що латиниця більше підходить фонетично до структури цих мов. І в цьому контексті Україна дає дуже позитивний сигнал, що ми будемо розвивати кримськотатарську мову, зокрема саме на основі латинці», - сказав Сейтхалілєв.

За його словами, затвердження кримськотатарської мови на основі латинської абетки вже найближчим часом внесуть на розгляд Кабінету Міністрів України.

«І безумовно у цьому контексті ми маємо створювати разом з Міністерством освіти і науки навчальні онлайн-курси кримськотатарської мови на платформі Всеукраїнської школи. Це дуже цікавий трек, який ми починаємо в рамках цього шляху десятирічного розвитку кримськотатарської мови», - зазначив заступник міністра.

Він також додав, що перехід кримськотатарської мови на латиницю має декілька складових:

- перехід є символічним, який означатиме вихід мови з під впливу РФ;

- призначений для молоді та молодого покоління, що є надважливим фактором в умовах сьогодення;

- використання латиниці полегшить процес вивчення кримськотатарської мови серед етнічного кримськотатарського середовища в цілому, в тому числі у кримськотатарській діаспорі, оскільки краще відповідає фонетиці та домінує у нових сферах функціонування мови (Інтернет, електронні медіа тощо);

- активізує процес вивчення мови представниками інших етнічних та вікових груп Українського народу;

- сприятиме активнішій інтеграції мови до глобальних цифрових платформ.

Нагадаємо, що 1 липня 2021 року, на своєму засіданні Верховна Рада України прийняла закон України «Про корінні народи України».

Цей документ є рамковим і є дуже важливим політичним сигналом як для наших міжнародних партнерів, так і всередині країни. Він є конкретним по відношенню до всіх мешканців, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополь, а також кримських татар, кримчаків та караїмів, які є внутрішньо переміщеними особами та проживають на території, підконтрольній українському Уряду.

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин