Наприклад, 09.06.2024
Наприклад, 09.06.2024
Наприклад, 09.06.2024
Наприклад, 09.06.2024
Наприклад, 09.06.2024

Побудова "поясу успішності" уздовж лінії дотику на Донеччині та Луганщині: Мінреінтеграції представило необхідні законопроекти 

Опубліковано 21 Жовтня 2021 року, о 15:19

Перший заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський у середу, 20 жовтня, представив пакет законопроектів, які дозволять розпочати втілення Стратегії економічного розвитку Донеччини та Луганщини, під час засідання парламентського Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Представлення законопроектів відбулось за ініціативи профільного Комітету.

Мова йде про проект Закону “Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях”, а також відповідні зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів.

«Це законопроекти, які сприятимуть побудові “поясу успішності” на Донеччині та Луганщині: економічному відновленню та відбудові регіону, створенню умов для реалізації величезного потенціалу людей, які готові працювати вже сьогодні. Саме ці закони відкриють можливості для збільшення інвестицій та припливу капіталу в регіон», - зазначив під час представлення законопроектів Ростислав Замлинський.

Законопроекти, як і сама стратегія, розроблялися в тісній співпраці між урядовцями, незалежними експертами, міжнародними партнерами та представниками бізнесу.

Серед інновацій, які передбачаються:

-       Створення Фонду консорціумного фінансування, який залучатиме державні, донорські та кредитні кошти під соціальні ініціативи, важливі інфраструктурні проекти. Фонд діятиме під управлінням великої міжнародної організації, його робота сприятиме залученню додаткових інвестицій в розмірі до 35 млрд грн.

-       Страхування воєнно-політичних ризиків бізнесу в регіоні. Законом передбачається створення спеціальних умов страхування, для захисту інвестицій в регіоні, де відбувається стримування збройної агресії РФ. Таке страхування буде добровільним і відбуватиметься за рахунок коштів Фонду консорціумного фінансування або інших дозволених джерел фінансування.

-       Створення територій пріоритетного розвитку – це підконтрольні Уряду України частини Донецької та Луганської областей, на яких, починаючи 2022 року, протягом 10 років має діяти спеціальний режим господарської діяльності.

-       Активізація програм навчання та перепідготовки населення, що дозволить знизити рівень безробіття в регіоні і підготувати спеціалістів, брак яких бізнес відчуває вже сьогодні.

Реалізація закону дозволить створити сприятливий інвестиційний клімат на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській області, створити нові робочі місця та забезпечити інвестиції в інфраструктуру, необхідні як для громадян, так і для підприємців.

Наступний крок — реєстрація законопроектів.

«Окремо хочу подякувати народним депутатам - членам профільного Комітету, які опікуються відновленням економічної спроможності регіонів України та які висловили підтримку щодо запропонованих нами змін. Ми  передаємо всі напрацювання членам комітету для всебічного вивчення та подальшої реєстрації», - додав Ростислав Замлинський.

При цьому він наголосив, що низка засад Стратегії вже виконується.

«Стратегія вже реалізується. Наприклад, у вівторок на форумі DO Invest був презентований інвестиційний портал Донецької області, наступний крок — тривала робоча поїздка на Схід спільно з народними депутатами, представниками Експортно-кредитного агентства, UkraineInvest та Офісом з розвитку підприємництва та експорту. Мета - згуртувати підприємців Донеччини та Луганщини, допомогти їм знайти партнерів за кордоном та інвесторів всередині країни», - зазначив Замлинський.

Нагадаємо, 18 серпня 2021 року Кабмін схвалив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

Стратегія направлена на розбудову регіону, створення там сприятливого бізнес-клімату та поліпшення добробуту громадян на цих територіях. Згодом найкращі механізми проекту планується втілювати і в інших регіонах країни.

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин