Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024

Одна із ключових складових стратегії деокупації Донбасу - реінтеграція молоді з ТОТ

Опубліковано 11 Червня 2021 року, о 14:37

Про це сказав заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко під час презентації дослідження «Як змінилася думка українців про російсько-українську війну за два роки президентства Зеленського».

За його словами, наразі Мінреінтеграції, на виконання Указу Президента, координує розробку плану заходів щодо імплементації Стратегії деокупації Криму, важливими елементами якої повинні стати реінтеграція молоді з тимчасово окупованих територій та розвиток інформаційної складової.

«Ми працюємо в довгу, тому в цьому контексті ми концентруємося на молодь тих територій, як найбільш активну частину населення. Ми робимо на сьогоднішній день проєкти, які покликані залучати молодь з тих територій до навчання в українських ЗВО, максимально спрощуючи цей процес. Цього року ми розпочали підготовчі курси, які будуть допомагати дітям адаптуватися перед навчанням. Також один з важливих пріоритетів – це розвиток інформаційної складової», - зазначив Ігор Яременко.

Крім того, під час виступу Яременко наголосив, що позиція Уряду щодо деокупації єдина стосовно Донеччини і Луганщини та АР Крим і м. Севастополь.

«Крим – це також наша територія, яка окупована РФ, і там також живуть наші люди, і ми також не забуваємо про звільнення півострова. Після відновлення Міністерства, по-перше, ми запропонували єдиний підхід до тимчасово окупованих територій, в нашій внутрішній роботі ми не розділяємо ці території з точки підходу до них. І плануємо всі наші заходи в контексті уніфікації наших підходів, ми навіть структуру нашого міністерства змінили, відійшовши від географічного розподілу до функціонального підходу», - сказав заступник Міністра.

Він також закцентував увагу на тому, що Росія продовжує прискорену «паспортизацію» на Донбасі та блокування КПВВ з боку окупованих територій України. Яременко зазначив, що такими діями РФ дає чіткий сигнал, що не має наміру завершувати війну.

«Тут важливим є той фактор, що з українського боку весь цей час КПВВ відкриті і ми готові в будь-який момент приймати наших громадян на вільних територіях. В той час, як російська окупаційна влада усіляко це обмежує, наразі працює тільки два КПВВ на сході - один в Луганській області, один в Донецькій області - в Новотроїцькому двічі на тиждень. Ми кожен день отримуємо статистику по перетинах і вона є абсолютно мізерною. Це є політичне рішення підконтрольних Росії режимів і воно ніяким чином не пов’язане з Covid-19», - резюмував Яременко.

Нагадаємо, з 7 червня 2021 року у закладах вищої освіти, коледжах, а також у професійно-технічних навчальних закладах розпочали роботу освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Також у 2021 році Мінреінтеграції запустило пілотний проєкт, який передбачає проведення курсів з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти для молоді з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя зі стипендіальним забезпеченням.

Реінтеграція молоді - один з пріоритетних напрямків міністерства, тому Мінреінтеграції розробило і впроваджує програму реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій.

Окрім того, Уряд України впроваджує низку послуг для ВПО та громадян України, що стали заручниками окупаційних режимів, на порталі та додатку Дія.

Зокрема, вже з кінця травня послуга «єМалятко» для мешканців ТОТ та електронна подача заявки на отримання пільгової іпотеки для ВПО доступні на порталі Дія, а до 2023 Мінреінтеграції планує перевести усі державні послуги для мешканців ТОТ в онлайн-формат.

Фото: Укрінформ

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин