Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024

Мінреінтеграції засуджує чергові випадки незаконних затримань у тимчасово окупованому Криму

Опубліковано 18 Серпня 2021 року, о 20:14

17 серпня 2021 року, самим ранком в Бахчисарайському та  Сімферопольському районах АР Крим та Балаклавському і Нахімовському районах м. Севастополь одночасно було проведено незаконні обшуки в будинках кримських татар.

За результатами так званих «слідчих дій» ФСБ РФ затримало 5 кримських татар - громадських активістів, учасників правозахисного руху родин політв’язнів «Кримська солідарність»: Рустема Мурасова, Рустема Таїрова, Джеббара Бекірова, Завура Абдуллаєва та Раіфа Февзієва.

«Ці люди відомі своєю стійкою громадянською позицією, вони систематично відвідували політично мотивовані судові засідання окупаційної влади задля підтримки сімей політв'язнів. Російські окупанти продовжують політику репресій щодо кримських татар. Беззаперечним і очевидним є факт порушення норм міжнародного та міжнародного гуманітарного права. І не менш очевидним є те, що дії РФ вчергове направлені на переслідування представників корінного народу», - наголосив радник Віцепрем‘єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олександр Смирнов.

Обшуки та затримання проводились без дотримання процесуальних гарантій. Під час обшуку в помешканні Раіфа Февзієва співробітники окупаційних «силових структур» підкинули літературу, яка тут же була «вилучена» як заборонена, також до Раіфа Февзієва не допустили адвоката.

В інших випадках адвокати не змогли бути присутніми на місці проведення «слідчих дій» через поспішність з якою ті здійснювались.

За результатами «судових розглядів» Джеббару Бекірову та Раіфу Февзієву інкримінують «організацію діяльності осередку Хізб ут-Тахрір» (ч. 1 статті 205.5 КК РФ), Рустему Таірову – «участь в діяльності осередку Хізб ут-Тахрір» (ч. 2 статті 205.5 КК РФ). Затриманих залишено під вартою до 11 і 12 жовтня 2021 року. «Судові розгляди» щодо Рустема Мурасова та Заура Абдуллаєва заплановано на 18 серпня 2021 року.

«За аналогічними звинуваченнями 16 серпня 2021 Південним окружним військовим судом у Ростові-на-Дону було винесено неправосудні вироки ще щодо чотирьох громадян України - Ленура Халілова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ельдара Кантемірова. Російська Федерація продовжує чинити тиск на кримськотатарську спільноту, намагаючись підірвати солідарність спротиву незаконному політично мотивованому переслідуванню. Така репресивна політика країни-окупанта не має виправдання. Особи, причетні до порушень прав людини на тимчасово окупованій території, понесуть відповідальність за свої дії», - додав Смирнов.

 

 

Фото з Фейсбук-сторінки Тетяни Печончик  -  facebook.com/tetiana.pechonchyk

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин