Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024
Наприклад, 12.06.2024

Ігор Яременко: «Окупаційні режими лишили понад 60 тисяч дітей права отримувати освіту на підконтрольній Уряду території України»

Опубліковано 18 Червня 2021 року, о 18:34

Про це заявив заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко під час зустрічі з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер та начальником відділу з прав на фізичну недоторканність і прав людини в контексті збройного конфлікту Уладзіміром Щербау. Зустріч стосувалася актуального стану справ з порушеннями прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях.

За словами Ігоря Яременко, нині мешканці з ТОТ стикаються з низкою труднощів при в’їзді на підконтрольну Уряду територію України через блокування КПВВ з боку підконтрольних Росії окупаційних адміністрацій. Однак в найгіршому становищі опинились діти 14-16 років, які, у зв’язку з введенням окупантами нових «правил», більше не мають змоги перетнути лінію дотику на підставі свідоцтва про народження.

«На окупованій території проживає багато молоді, яка хоче вирватися з-під окупації, адже для них вступ до українського ЗВО - це шанс покинути «гетто», яке там створила Росія і її окупаційні адміністрації. Однак окупанти спеціально тримають в неволі 60 тисяч дітей, щоб вони втратили час і не змогли вчитися в українських університетах. Саме під час вступної кампанії окупаційна влада почала застосовувати «норму», яка унеможливлює перетин лінії дотику на підставі свідоцтва про народження. Безумовно їх політика пов’язана з нашою програмою реінтеграції молоді з ТОТ, яка передбачає адаптацію дітей і підготовку дітей до навчання в українських ЗВО, з нашими підготовчими курсами із стипендією та гуртожитком. Вони шукають будь-які формальні приводи, аби діти залишалися в ізоляції. Просто позбавляють їх права на гідне життя», - наголосив Яременко.

Він додав, що у зв’язку з такими діями окупантів Україна продовжила терміни прийому документів від абітурієнтів з окупованих територій на навчання на підготовчих курсах для молоді зі стипендіальним забезпеченням до 29 червня.

В ході спілкування, Яременко також торкнувся теми примусової паспортизації населення на території ОРДЛО та вимушеного «призову» до лав бойовиків неповнолітніх громадян.

«Досі гостро стоїть проблема примусової паспортизації населення на території ОРДЛО. Рф й надалі демонструє небажання дотримуватись Мінських домовленостей особливо зважаючи на те, що вже близько 500 000 осіб на цих територіях отримали російські паспорти, і темпи паспортизації лише зростають. Крім того, дітей, що досягли 18 років, намагаються «призвати» до лав бойовиків і це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права в частині захисту цивільного населення», - додав він.

Сторони також обговорили проблеми мілітаризації АР Крим та м. Севастополь і незаконного позбавлення права власності на майно людей, що виїхали з окупованих територій. Наголошувалося, що окремої уваги потребує моніторинг ситуації у концентраційному таборі «Ізоляція» в ОРДЛО, в якому роками застосовують тортури до незаконно утримуваних людей.

Наприкінці зустрічі, представники Місії висловили готовність максимально сприяти висвітленню піднятих проблем та активно реагувати на подальші порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, для громадян України, які прибувають на підконтрольну Уряду територію з тимчасово окупованих територій України з 17 червня 2021 скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки з 17 червня на території України встановлюється «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки.

 

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин