Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024

Ігор Яременко: Міжнародна спільнота повинна вимагати доступу моніторингових місій до Криму

Опубліковано 18 Червня 2021 року, о 17:35

Негативні наслідки надзвичайної ситуації, яка виникла на території тимчасово окупованої АР Крим та м. Севастополя через негоду, багато в чому спричинені злочинними діями російської окупаційної адміністрації.

Мінреінтеграції в черговий раз звертає увагу міжнародних партнерів на необхідність вимагати від Російської Федерації допуску до тимчасово окупованого Криму і Севастополя міжнародних моніторингових місій.

«Аномальна кількість опадів може випасти будь-де. Це природа. Але забезпечення безпеки населення – це виключна відповідальність окупаційної влади. Судячи з матеріалів, які ми бачимо у ЗМІ і соцмережах, очільники окупаційної адміністрації намагаються грати у «діда Мазая» на камеру замість реальної допомоги людям. Тому ми закликаємо наших громадян у Криму і Севастополі бути надзвичайно обережними, тимчасово відмовитись від подорожей і не залишати приміщення без критичної необхідності», - заявив заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

Також Ігор Яременко підкреслив, що руйнівні наслідки негоди, які спостерігаються скрізь – від Керчі до Севастополя -  значною мірою спричинені саме діями окупаційної влади.

«Тотальна мілітаризація півострова, ввезення в Крим сотень тисяч осіб з Росії, будівництво військової та цивільної інфраструктури для їхніх потреб, що супроводжувалося масштабним знищенням унікальних зелених насаджень та ландшафтів – це воєнні злочини, які призвели до порушення екологічного балансу. Вони сталися, зокрема, через те, що вже 7,5 років Крим закритий для міжнародних моніторингових місій. Російська влада відчуває абсолютну безкарність. Вона переслідує людей, знищує природу, руйнує пам’ятки, у тому числі – зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Забезпечення доступу моніторингових місій ООН, ОБСЄ, які опікуються правами людини, захистом культурної спадщини, до тимчасово окупованого Криму і Севастополя має стати предметом консолідації зусиль міжнародної спільноти. Ми ініціюємо розгляд цього питання, у том числі – на саміті Кримської платформи» - відзначив заступник Міністра.

Нагадаємо, 23 серпня 2021 року в Києві відбудеться інавгураційний саміт Кримської платформи. Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повного відновлення суверенітету України над півостровом.

24 березня 2021 Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

16 грудня 2020 Генеральна асамблея ООН своєю більшістю схвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», в якій, серед іншого, ГА ООН підтвердила свою глибоку занепокоєність тим, що окупаційна держава продовжує відмовляти в доступі до Криму моніторинговій місії ММПЛУ та СММ ОБСЄ, незважаючи на наявність в них мандату, який охоплює всю територію України в її міжнародно визнаних кордонах.

На початку грудня 2020 Генеральна асамблея ООН своєю більшістю схвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів», в якій наголошено, що захоплення Криму є незаконним і ці території мають бути негайно повернуті Україні.

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин