Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024
Наприклад, 10.06.2024

Ігор Яременко: «Мілітаризація Криму матиме катастрофічні екологічні наслідки»

Опубліковано 05 Липня 2021 року, о 17:29

Відбулась зустріч заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігоря Яременка з представниками Ради Європи, на якій сторони обговорили актуальний стан справ з правами людини в АР Крим та м. Севастополь. На зустрічі були присутні Генеральний директор DG-1 Крістос Жакумопулос,  Директор Політичного директорату РЄ Александр Гессель, Радниця Генерального директора DG-1 і Директора з прав людини DG-1 Катаріна Нєдєльковіч та керівник Офісу Ради Європи в Україні Стін Ньорлов.

В ході зустрічі обговорювались майбутня співпраця сторін, а також шляхи імплементації рішення Комітету міністрів Ради Європи «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)», яке було ухвалене 11 травня 2021 року.  

Цим рішенням, зокрема, передбачається на постійній основі представлення Генеральним секретарем Ради Європи на розгляд Комітету міністрів доповіді щодо ситуації з правами людини в АР Крим та м. Севастополь. 

У ході зустрічі Яременко наголосив, що для української сторони доступ міжнародних організацій до тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополь є надзвичайно важливим, оскільки дистанційний моніторинг порушень прав людини не може охопити всіх фактів та не може мати належний ступінь їх доведеності. 

Окрім того, Ігор Яременко вчергове озвучив міжнародним партнерам позицію української сторони щодо постачання води до тимчасово окупованого півострова, наголосивши, що питної води для цивільного населення на півострові достатньо, проте через мілітаризацію АРК вода йде на потреби військового контингенту.

«Саме мілітаризація є однією з ключових проблем, що тягне за собою безліч інших, в тому числі катастрофічні екологічні наслідки та значне погіршення епідеміологічної ситуації», - зазначив Яременко. 

Він також вкотре звернув увагу на проведення Рф примусової паспортизації населення та на постійних переслідуваннях тих громадян, які незгодні з окупацією півострова, а також на тому, що РФ під приводом пандемії обмежила права молоді на доступ до освіти на контрольованій Урядом території України, не дозволяючи їм перетинати КПВВ та навчатись за українськими навчальними програмами. 

«На жаль, цей перелік проблем не є вичерпним. До Мінреінтеграції постійно надходять скарги від наших громадян з ТОТ щодо порушення їх прав. З огляду на це, ми висловлюємо свою готовність в подальшому надавати будь-яку затребувану інформацію, що є в наявності, щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях як Донеччини і Луганщини, так і АР Крим та м. Севастополь», - резюмував Яременко.

Своєю чергою, представники Ради Європи повідомили, що їх команда функціонуватиме в Києві та Страсбурзі та зазначили, що збиратимуть інформацію щодо ситуації з дотриманням  прав людини, використовуючи всі доступні джерела інформації.

За результатами зустрічі сторони домовились про подальшу стійку та ефективну співпрацю, як в частині обміну інформацією щодо порушень прав людини, так і сприяння в технічних питаннях, пов’язаних з її отриманням.

Нагадаємо, нещодавно Ігор Яременко  зустрівся з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, де також обговорювався актуальний стан справ з порушеннями прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях.

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин