Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024
Наприклад, 11.06.2024

Чергове судилище в окупованому Криму: незаконно засуджено ще чотирьох громадян України 

Опубліковано 16 Серпня 2021 року, о 21:38

16 серпня 2021 року Південним окружним військовим судом у Ростові-на-Дону було винесено неправосудні незаконні вироки учасникам у справі Хізб ут-Тахрір. 

Ленура Халілова та Руслана Месутова було незаконно засуджено до 18 років позбавлення волі, за обвинуваченням в начебто організації «осередку терористичної організації», «створенні умов для насильницького  захоплення влади і зміни конституційного ладу РФ». Руслана Нагаєва та Ельдара Кантемірова, за «звинуваченням» у членстві в «осередку терористичної організації», було засуджено до 13 та 12 років позбавлення волі відповідно. Перші два роки з відповідних строків українські громадяни мають провести в тюрмі, після відбування «покарання» вони будуть обмежені в свободі пересування та виборі місця проживання.

«Подібні «рішення» російських судів щодо українських громадян є незаконними і прямо суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо застосування кримінального законодавства на окупованій території. Крім того, такі дії держави-окупанта мають бути оцінені як випадки переслідування за ознакою віросповідання, порушення базових прав і свобод - свободи думки, совісті та релігії, свободи вираження поглядів, свободи об’єднання тощо», - наголосив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

Він наголосив, що органи окупаційної адміністрації РФ на території Кримського півострова системно здійснюють політично мотивоване переслідування, зокрема, спільнот кримських татар та українців, активно застосовують «антиекстремістське законодавство». Фактично кожен громадянин України на тимчасово окупованій території може бути обвинувачений в причетності до так званої «терористичної організації» або «спробі захоплення влади з метою зміни конституційного ладу РФ». 

Мінреінтеграції продовжує здійснювати моніторинг порушень прав на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, представники органів окупаційної адміністрації РФ, що причетні до порушень, неодмінно нестимуть відповідальність за свої дії.

 

                                       Телеграм-канал Мінреінтеграції   До розділу новин